Restauratie oudste radiostudio van Nederland deze zomer voltooid

Restauratie oudste radiostudio van Nederland deze zomer voltooid
wo 11 mei 2016 Rogier Hageman

Muziekcentrum aan de Heuvellaan in oude glorie hersteld

De gemeenteraad van Hilversum heeft in de vergadering van donderdag 11 mei unaniem besloten tot het toekennen van een subsidie van € 100.000,- voor de voltooiing van de restauratie van Studio 2, de oudste studio in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). Deze studio, tevens de oudste radiostudio van Nederland, wordt de komende maanden verder teruggebracht in de originele staat, om ook bezoekers en gebruikers van nu te kunnen laten delen in de rijke geschiedenis van het complex. Na afronding van de restauratie, waarvoor vorige week ook al een gift van € 50.000,- werd toegezegd door de Stichting Dioraphte, zal de studio in september feestelijk worden heropend.

Twee fases

In de zomer van 2015 werd de eerste fase van de restauratie afgerond, dankzij bijdragen van o.a. de Provincie Noord-Holland, de VARA, de Stichting Omroepmuziek en het Prins Bernhard Cultuurfonds. In die eerste fase werd de grote raampartij in de nok van de studio terug aangebracht en is het bijzondere plafond, dat de geluidsgolven naar de microfoon kaatste, weer zichtbaar gemaakt. Inmiddels is goed te zien dat een bijzondere ruimte weer in oude glorie hersteld gaat worden.

Geschiedenis van Studio 2

De oudste studio van het complex wordt ook wel de geboorteplek van ‘Hilversum Mediastad’ genoemd. De architecten J.A. Snellebrand en A. Eibink ontwierpen in 1930 een voor die tijd modernistische studio, waarin de nieuwste technieken voor omroepakoestiek werden gerealiseerd. De architecten ontwierpen de studio letterlijk om een microfoon heen, om zo aan alle akoestische eisen te voldoen. De studio werd voorzien van een publiekstribune, hoog in de zaal, boven de voormalige orgelruimten. Door verschillende aanpassingen is het historische karakter van de studio in de loop der jaren aangetast. Aan de buitenzijde is de karakteristieke vorm duidelijk herkenbaar gebleven, maar van het oude interieur zijn elementen verloren gegaan, aangetast of aan het zicht onttrokken. Vóór de wanden werden zachtboard panelen gezet en het kenmerkende daklicht was tot voor kort van binnenuit aan het oog onttrokken door een hangend plafond.

Restauratie

De Stichting Omroep Muziek (SOM), sinds 2013 eigenaar van het Muziekcentrum van de Omroep, heeft het initiatief genomen om dit bijzondere gedeelte van het studiocomplex verder te restaureren en in de oorspronkelijke staat terug te brengen.

Tijdens de tweede fase zullen onder meer de oorspronkelijke draaiende panelen voor het reguleren van de akoestiek langs de lange gevels worden gereconstrueerd en zal het trappenhuis tussen de studio en de publiekstribune weer toegankelijk worden gemaakt en gerestaureerd. De afwerking en de kleuren van het gehele interieur zullen worden zoals deze in 1931 zijn aangebracht en gedeeltelijk nog aanwezig zijn.