Toggle menu
× Terug naar concertkalender
Terug naar overzicht

Berry van Berkum bespeelt Pierre Palla Concertorgel

Organist/jazzmusicus Berry van Berkum geeft een concert op het Pierre Palla Concertorgel. Geïnspireerd door de klankmogelijkheden van dit orgel speelt Berry 3 karakterstukken uit Louis Vierne’s ’24 Pièces de Fantaisie’: het indrukwekkende en virtuose ‘Hymne au soleil’; in ‘Gargouilles et Chimères’ en het sfeervolle ‘Etoile du soir’ komen onder andere de fraaie fluiten, strijkers en bijzondere tongwerken van dit concertorgel aan bod. Naast deze repertoirestukken zal Berry ons ook verrassen met improvisaties waarin we zijn kwaliteiten als klassiek musicus en jazzmusicus kunnen verwachten. Tenslotte komen de bijzondere effecten van dit instrument goed van pas in de begeleiding van de zwijgende film ‘The Balloonatic’ uit 1923 met Buster Keaton in de hoofdrol.

Muzikale duizendpoot
Berry van Berkum studeerde orgel, improvisatie en piano aan het conservatorium te Arnhem bij respectievelijk Bert Matter en Jacques Hendriks. Daarna volgde hij interpretatiecursussen bij Harald Vogel (D), Louis Thiry (F) en improvisatie bij Jan Welmers (orgel) en Bert van den Brink (piano). Op internationale orgelconcoursen behaalde hij meerdere prijzen. Sinds 2013 vormt Berry, samen met Steven Kamperman (altklarinet) en Dion Nijland (contrabas) het ensemble Het Orgel Trio (‘HOT’). In deze bezetting richten ze zich op improvisatie van eigen composities die onder andere verwant zijn aan thema’s van jazzlegende Charlie Parker, Mingus en gregoriaanse thema’s. Het spel van ‘HOT’ en gastmusici is te horen op de cd’s ‘Bird & Beyond’ en ‘Reflections of Duke’ Voor deze cd’s ontvingen zij lovende kritieken en reviews

Naast zijn praktijk als concertorganist in binnen- en buitenland maakte hij verschillende opnamen op cd en voor radio met o.a. muziek van Messiaen, Welmers, Frescobaldi en Bach. Daarnaast is hij regelmatig actief in muziektheater en opera voorstellingen als organist en ook als acteur in kindervoorstellingen (o.a. ‘Alice in Orgelland’ en ‘Help het orgel verzuipt!’). Hij maakte naam als improvisator in binnen- en buitenland. Sinds 2012 is hij tevens actief als begeleider van ‘zwijgende’ films d.m.v. improvisatie. In 2011 is hij benoemd als organist van de Nicolaïkerk te Utrecht en als adviseur van de Stichting Culturele Evenementen Nicolaïkerk, tevens is hij sinds 2017 organist van de Dominicanenkerk te Zwolle.

NB: Bij de ticketprijs is een drankje na het concert inbegrepen.