Toggle menu
× Sluit venster
Terug naar overzicht

Berry van Berkum & Henk Kraaijeveld

NB: Dit concert is helaas geannuleerd.

In 2022 liet Berry van Berkum zich voor het eerst horen op het Pierre Palla Concertorgel. Nu is hij weer te gast met een afwisselend programma. Naast soleren, zal hij vocalist Henk Kraaijeveld op orgel begeleiden in een programma met songs en verrassende improvisaties. Op zijn eigen wijze zal Berry van Berkum in dit concert ook weer een zwijgende film van muzikale begeleiding voorzien. We kijken uit naar de samenwerking van deze twee creatieve en energieke muzikanten!

Berry van Berkum studeerde orgel, improvisatie en piano aan het conservatorium van Arnhem bij respectievelijk Bert Matter en Jacques Hendriks. Daarna volgde hij interpretatiecursussen bij Harald Vogel (D), Louis Thiry (F) en improvisatie bij Jan Welmers (orgel) en Bert van den Brink (piano). Op internationale orgelconcoursen behaalde hij meerdere malen prijzen.
Sinds 2013 vormt Berry, samen met Steven Kamperman (altklarinet) en Dion Nijland (contrabas) het ensemble Het Orgel Trio (‘HOT’). In deze bezetting richten ze zich op improvisatie van eigen composities die onder andere verwant zijn aan thema’s van jazzlegende Charlie Parker, Mingus en gregoriaanse thema’s.
Naast zijn praktijk als concertorganist in binnen- en buitenland maakte hij verschillende opnamen op cd en voor radio. Hij is regelmatig actief in muziektheater en operavoorstellingen. Sinds 2012 is hij tevens actief als begeleider van ‘zwijgende’ films d.m.v. improvisatie.
In 2011 is hij benoemd als organist van de Nicolaïkerk te Utrecht en als adviseur van de Stichting Culturele Evenementen Nicolaïkerk, tevens is hij sinds 2017 organist van de Dominicanenkerk te Zwolle.

Henk Kraaijeveld heeft als vocalist een unieke plaats veroverd in de Nederlandse jazz. Dat is te danken aan zijn warme stem en zijn vindingrijke vocale improvisaties, maar zeker ook aan zijn meeslepende teksten en melodieën. Ook voor zijn nieuwe album Patches of Sky schreef hij de meeste songs zelf. In zijn vernieuwde band speelt hij onder anderen met de veelgeprezen saxofonist Paul van der Feen.
Tien jaar geleden won Kraaijeveld de jury- en publieksprijs van het Nederlands Jazz Vocalisten Concours. Hij studeerde in New York bij o.a. Peter Eldridge (New York Voices) en Phil Markowitz. Hij is regelmatig te vinden op jazzpodia in binnen- en buitenland. Daarnaast verleent Henk Kraaijeveld regelmatig medewerking aan de jazz-vespers in de Nicolaïkerk waar hij wordt begeleid door Berry van Berkum, of door het ensemble ‘HOT’.