Toggle menu
× Sluit venster
Terug naar overzicht

Concert Goois Symfonie Orkest

Beste muziekliefhebber,

Met groot genoegen kondigen wij u ons voorjaarsconcert aan, dat we spelen op zondagmiddag 17 maart in Het MuziekCentrum van de Omroep (MCO) in Hilversum.
In dit programma hoort u drie composities die allemaal iets met Amerika te maken hebben.

De grote klapper van ons concert wordt de Negende Symfonie van Dvořák. Hij componeerde de symfonie in 1893 tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten, vandaar de bijnaam ‘Uit de Nieuwe Wereld’. Het is een waar meesterwerk, doordrenkt met verwijzingen naar de Boheemse folklore uit zijn geboorteland Tsjechië. Daarnaast gebruikte Dvořák in delen van de symfonie de volksmuziek van Afro-Amerikaanse spirituals . Zo lijkt de melodie van het tweede thema (G-groot) uit het eerste deel ontleend aan motieven uit de bekende spiritual Swing low sweet chariot. Je zou kunnen zeggen dat deze symfonie de overgang markeert van de 19de naar de 20ste eeuw.

We beginnen ons concert met de ouverture Hiawatha’s Wedding Feast van de Afro-Britse componist Samuel Coleridge-Taylor. De ouverture uit 1898 maakt deel uit van zijn trilogie The Song of Hiawatha en is geïnspireerd op het epische gedicht van Henry Wadsworth Longfellow over de legendarische Indianenleider Hiawatha.

Daarna spelen wij het Tweede Vioolconcert van Florence Price (1887-1953), een van de eerste Afro-Amerikaanse vrouwen die bekendheid verwierf als klassiek componiste. Dit vioolconcert, geschreven in 1952, opent met een krachtig en meeslepend eerste deel, gevolgd door een langzaam en lyrisch tweede deel. De energieke finale is een waar virtuoos hoogstandje voor onze solist, Lonneke van Straalen.

Het concert staat weer onder de bekwame leiding van maestro Joost Geevers.
Wij hopen u te mogen begroeten bij dit bijzondere, gevarieerde concert!

Programma:
• Samuel Coleridge-Taylor: Ouverture ‘Hiawatha’
• Florence Price: Vioolconcert Nº2 – Lonneke van Straalen, viool
• Dvořák: Symfonie Nº9 ‘Nieuwe Wereld’