Toggle menu
× Sluit venster
Terug naar overzicht

Globe Blokfluitdag – Masterclass Daniël Brüggen

DIT TICKET GEEFT RECHT OP ACTIEVE DEELNAME AAN DE MASTERCLASS, BIJWONEN VAN DE LEZING EN TOEGANG TOT HET CONCERT

Op donderdag 29 augustus 2024 vindt in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum een grote blokfluitdag plaats.
De Deense blokfluitbouwer Ture Bergstrøm komt naar Nederland om zijn 50-jarig jubileum als instrumentenbouwer (renaissance en vroegbarokke blokfluiten en bijbelregaal) bij Globe CKC te vieren. Zijn instrumenten zijn te horen op tal van opnames en in concerten van wereldberoemde ensembles zoals o.a. het Amsterdam Loeki Stardust Quartet, Flautando Köln en het Huelgas Ensemble (Paul Van Nevel).
Hij zal tijdens deze dag een lezing geven over renaissance en vroegbarokke blokfluiten en een inkijk geven over het bouwen van blokfluiten.

Naast de lezing zal Ture Bergstrøm tevens zijn handgebouwde instrumenten tonen die bezoekers mogen uitproberen.

Voorafgaand aan de lezing is er een masterclass door de wereldberoemde blokfluitist Daniël Brüggen (medeoprichter van het Amsterdam Loeki Stardust Quartet en hoofdvakdocent blokfluit aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag).

Masterclass
De masterclass is bedoeld voor blokfluitensembles en solisten.
Niveau: vakmusicus, vakstudent, vergevorderde amateur
Repertoirekeuze: renaissance en vroegbarokke muziek.
Er is geen correpetitor aanwezig. Indien een klavecinist nodig is, deze graag zelf meebrengen. Klavecimbel is aanwezig.
Een les duurt 60 minuten.

Daniël Brüggen werd geboren in Haarlem waar hij op jonge leeftijd begon met blokfluitspelen.
Hij studeerde blokfluit aan het Swelinck Conservatorium in Amsterdam bij Kees Boeke en behaalde zijn solodiploma in 1983. Tijdens zijn conservatoriumstudie richtte hij met drie studiegenoten het Amsterdam Loeki Stardust Quartet op.
Dit bleek een unieke combinatie van geesten met een grote vastberadenheid om de blokfluit te ontwikkelen. Drie jaar later, na het winnen van de Musica Antiqua wedstrijd in Brugge in 1981, veroverden ze de wereld van de oude muziek en daarbuiten met hun ongewone repertoire en perfecte samenspel. Later werd het blokfluitkwartet een gevestigde en populaire kamermuziekcombinatie. Met dit gevierde ensemble heeft hij de hele wereld over gereisd en diverse opnames gemaakt voor Decca, Channel Classics en NM Classics, waarvan er twee de prestigieuze Edison Award wonnen. Als solist trad hij op met diverse ensembles zoals London Baroque en vormt hij een duo met klavecinist Siebe Henstra. Hij geeft les aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en is een vaste gastdocent aan de Royal Academy of Music in Londen, waar hij werd benoemd tot Honorary Associate. Hij heeft vele blokfluitconsorts en oudemuziekensembles gecoacht. De laatste jaren is hij steeds actiever geworden als filmmaker en regisseur, waarbij hij verschillende klassieke muziekclips produceerde (o.a. Royal Wind Music, Zefiro, L’Armonia Sonora, 2010-12), instrumentale portretten (Ricercata, 2011) en muziekdocumentaires (Sweelinck Fantasies, 2008, De Leidse Koorboeken, 2010).

Lezing
Ture Bergstrøm zal in zijn lezing ingaan op de karakteristieken van renaissanceblokfluiten en vroegbarokke blokfluiten. Ook geeft hij een inkijk in zijn keuken over hoe blokfluiten worden gebouwd.
Voertaal is Engels !

Ture Bergstrøm
Na studies in muziek en wiskunde aan de universiteit van Kopenhagen richtte Ture Bergstrøm in 1974 zijn werkplaats op.
Hij onderzocht renaissanceblokfluiten in instrumentenmusea in Brussel, Wenen, Verona en Frankfurt am Main, die sindsdien model stonden voor zijn kopieën.
In de jaren tachtig en negentig werd het assortiment modellen uitgebreid met vroegbarokke blokfluiten, geïnspireerd door enkele nieuw ontdekte, interessante instrumenten uit de 17e eeuw.
Het bijbelregaal in de Claudius-collectie, nu in het Deense Muziekmuseum in Kopenhagen, heeft een speciale plaats in zijn productie. Als jonge student raakte hij enthousiast over dit opmerkelijke instrument en bouwde er in zijn vrije tijd een exacte kopie van. Gedurende zijn daaropvolgende professionele carrière zijn er nog een aantal exemplaren ontstaan.
Naast zijn werk als instrumentmaker is hij actief geweest als docent bij talrijke cursussen oude muziek in Duitsland en Denemarken, met thema’s als renaissance consortmuziek en blokfluitensemblespel en speelde hij in het ensemble Quadrifolium Burgundiae en de schalmeiband Christian IIIs blæsere (de blazers van Christian III).
In de jaren 2001-2015 was hij werkzaam als curator bij het Deense Muziekmuseum in Kopenhagen.
Concert
Tijdens het avondconcert speelt blokfluitkwartet DNBQ bestaande uit Coert Bremmers, Susanne Gersch, Jeroen van Lexmond en Sascha Mommertz op instrumenten van Ture Bergstrøm en tonen aan de hand van werken uit de renaissance (Andrea Gabrieli, Jørgen Presten, Cipriano da Rore, Adrian Willaert), de vroege barok (Jacob van Eyck, Jacob van Noort) en de 20e en 21e eeuw (Ron Ford, Ryouhei Hirose) de klankrijkdom en veelzijdigheid van zijn renaissance en vroegbarokke blokfluiten.

Dagindeling
12:30-16:00 Tentoonstelling instrumenten Ture Bergstrøm
13:00 Opening door Sascha Mommertz
13:15 Masterclass door Daniël Brüggen
14:15 Koffie/thee
14:35 Masterclass door Daniël Brüggen
15:35 Koffie/thee
16:00 Lezing door Ture Bergstrøm
17:15 Einde lezing
20:00 Concert door blokfluitkwartet DNBQ (met o.a. Sascha Mommertz) op instrumenten van Ture Bergstrøm

Prijzen (incl. lezing, concert)

Meer informatie bij Sascha Mommertz: smommertz@hotmail.com