Toggle menu
× Sluit venster
Terug naar overzicht

Globe Blokfluitdag – Samenspeelsessies Sascha Mommertz

DIT TICKET GEEFT RECHT OP ACTIEVE DEELNAME AAN DE SAMENSPEELSESSIES, BIJWONEN VAN DE LEZING EN TOEGANG TOT HET CONCERT

Op donderdag 29 augustus 2024 vindt in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum een grote blokfluitdag plaats.
De Deense blokfluitbouwer Ture Bergstrøm komt naar Nederland om zijn 50-jarig jubileum als instrumentenbouwer (renaissance en vroegbarokke blokfluiten en bijbelregaal) bij Globe CKC te vieren. Zijn instrumenten zijn te horen op tal van opnames en in concerten van wereldberoemde ensembles zoals o.a. het Amsterdam Loeki Stardust Quartet, Flautando Köln en het Huelgas Ensemble (Paul Van Nevel).
Hij zal tijdens deze dag een lezing geven over renaissance en vroegbarokke blokfluiten en een inkijk geven over het bouwen van blokfluiten.

Naast de lezing zal Ture Bergstrøm tevens zijn handgebouwde instrumenten tonen die bezoekers mogen uitproberen.

Voorafgaand aan de lezing kunnen (amateur)blokfluitisten spelen in de samenspeelsessies onder leiding van blokfluitdocent Sascha Mommertz (Globe CKC).

Samenspeelsessies
Tijdens de samenspeelsessies wordt gewerkt aan het 5-stemmige “Assumpta est Maria” van een anonieme componist uit de “Copenhagen Wind Collection” en de anonieme 5-stemmige zetting van “Doen Daphne d’over schoone Maeght” (bekend van de variaties van Jacob van Eyck).
Niveau: minimaal 2 verschillende blokfluiten kunnen spelen (C- en F-instrument)
Naast sopraan-, alt-, tenor- en baspartijen is er ook plek voor grootbas- en contrabasblokfluiten (ZEER WELKOM!).

Sascha Mommertz werd geboren in 1976 in Aken (BRD), maar woont sinds 1985 in Nederland. In 1994 begon hij zijn opleiding Muziek (met hoofdvak blokfluit) aan de afdeling Oude Muziek en Historische Uitvoeringspraktijk van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jeanette van Wingerden en Marion Verbruggen. Daar sloot hij in 1998 de Eerste Fase af. Vervolgens studeerde hij in het kader van de Tweede Fase aan de afdeling Oude Muziek van de faculteit Muziek van Hogeschool voor de Kunsten Utrecht bij Heiko ter Schegget. In 2000 behaalde hij daar het diploma Uitvoerend Musicus. Daarnaast studeerde hij privé bij Marijke Miessen in Amsterdam. Hij volgde masterclasses bij o.a. Matthias Weilenmann en Jérôme Minis. Bovendien ontving hij belangrijke muzikale impulsen van dr. Rebecca Stewart. Gedurende 2 jaar studeerde hij blokfluitbouw bij Jacqueline Sorel in Den Haag. Musicologische studies vulden zijn opleiding aan. Hij volgde een privéstudie traverso bij Ricardo Kanji.
In 2002 ontving hij een eervolle vermelding tijdens het Musica Antiqua Solistenconcours in Brugge.
Als speler is hij actief als solist, kamermusicus en orkestmusicus in ensembles en orkesten als Accademia Amsterdam, DNBQ, Margaretha Consort, het Radio Filharmonisch Orkest en het Orkest van de Domcantorij Utrecht. Hij concerteert in binnen- en buitenland en maakte verschillende radio-, tv- en CD-opnames.
Hij was enige jaren bestuurslid van de European Recorder Teachers Association (ERTA) NL, manager van enkele oude muziek ensembles en secretaris van de Stichting Open Nederlandse Blokfluitdagen Utrecht (SONBU). Sascha Mommertz was verbonden als hoofdvakdocent blokfluit aan het Fontys Conservatorium in Tilburg en als docent oude muziek aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
Momenteel is hij werkzaam als docent blokfluit en ensembles bij Globe CKC te Hilversum en als docent blokfluit, traverso en ensembles bij KunstenHuis Idea, geeft hij lezingen en masterclasses en coacht hij ensembles. Daarnaast geeft hij cursussen bij Huismuziek.

Lezing
Ture Bergstrøm zal in zijn lezing ingaan op de karakteristieken van renaissanceblokfluiten en vroegbarokke blokfluiten. Ook geeft hij een inkijk in zijn keuken over hoe blokfluiten worden gebouwd.
Voertaal is Engels !

Ture Bergstrøm
Na studies in muziek en wiskunde aan de universiteit van Kopenhagen richtte Ture Bergstrøm in 1974 zijn werkplaats op.
Hij onderzocht renaissanceblokfluiten in instrumentenmusea in Brussel, Wenen, Verona en Frankfurt am Main, die sindsdien model stonden voor zijn kopieën.
In de jaren tachtig en negentig werd het assortiment modellen uitgebreid met vroegbarokke blokfluiten, geïnspireerd door enkele nieuw ontdekte, interessante instrumenten uit de 17e eeuw.
Het bijbelregaal in de Claudius-collectie, nu in het Deense Muziekmuseum in Kopenhagen, heeft een speciale plaats in zijn productie. Als jonge student raakte hij enthousiast over dit opmerkelijke instrument en bouwde er in zijn vrije tijd een exacte kopie van. Gedurende zijn daaropvolgende professionele carrière zijn er nog een aantal exemplaren ontstaan.
Naast zijn werk als instrumentmaker is hij actief geweest als docent bij talrijke cursussen oude muziek in Duitsland en Denemarken, met thema’s als renaissance consortmuziek en blokfluitensemblespel en speelde hij in het ensemble Quadrifolium Burgundiae en de schalmeiband Christian IIIs blæsere (de blazers van Christian III).
In de jaren 2001-2015 was hij werkzaam als curator bij het Deense Muziekmuseum in Kopenhagen.
Concert
Tijdens het avondconcert speelt blokfluitkwartet DNBQ bestaande uit Coert Bremmers, Susanne Gersch, Jeroen van Lexmond en Sascha Mommertz op instrumenten van Ture Bergstrøm en tonen aan de hand van werken uit de renaissance (Andrea Gabrieli, Jørgen Presten, Cipriano da Rore, Adrian Willaert), de vroege barok (Jacob van Eyck, Jacob van Noort) en de 20e en 21e eeuw (Ron Ford, Ryouhei Hirose) de klankrijkdom en veelzijdigheid van zijn renaissance en vroegbarokke blokfluiten.

Dagindeling
12:30-16:00 Tentoonstelling instrumenten Ture Bergstrøm
13:00 Opening door Sascha Mommertz
13:15 Samenspeelsessie door Sascha Mommertz
14:15 Koffie/thee
14:35 Samenspeelsessie door Sascha Mommertz
15:35 Koffie/thee
16:00 Lezing door Ture Bergstrøm
17:15 Einde lezing
20:00 Concert door blokfluitkwartet DNBQ (met o.a. Sascha Mommertz) op instrumenten van Ture Bergstrøm

Prijzen (incl. lezing, concert)

Meer informatie bij Sascha Mommertz: smommertz@hotmail.com