Toggle menu
× Sluit venster
Terug naar overzicht

Globe presenteert: Chloë & Jorrick in concert

Op deze zaterdagmiddag in Studio 5: een prachtig optreden van Chloë Elsenaar (viool) en Jorrick Simmes (piano). Deze musici brengen een bijzonder programma met werken van componisten die zich hebben laten inspireren door volksmelodieën uit hun thuisland.
Tal van componisten hebben zich laten inspireren door volksmuziek. Denk aan de talloze dansen die zijn geschreven. Weense dansen van Strauss, Hongaarse dansen van Brahms en Roemeense dansen van Bartók. Soms worden er letterlijk bestaande volksmelodieën gebruikt om op verder te componeren zoals in de vioolsonates van Grieg. In deze vioolsonates kun je zelfs delen van het Noorse volkslied horen.

Programma:
Edvard Grieg – Sonate nr. 3
Antonín Dvorák – Romance
Frédéric Chopin – Ballade nr. 2
Béla Bartók – 6 Roemeense volksdansen

Chloë Elsenaar, viool
Jorrick Simmes, piano

Chloë Elsenaar kreeg op zesjarige leeftijd haar eerste vioolles. In 2019 behaalde ze haar bachelor aan het Artez conservatorium van Zwolle en in mei 2022 haar master aan de HKU in Utrecht. Zij deed veel podiumervaring op als soliste bij o.a. Het Orkest van het Oosten (2016), waar ze ‘Winter’ van Vivaldi’s 4 jaargetijden speelde, en in 2018 en 2019 speelde ze het Vioolconcert van Dvorák met het Hanze Orkest. Bij het Jeugdsymfonieorkest ‘De Vuurvogel’ is ze een aantal jaar concertmeester geweest en nu speelt zij in het Ars Musica-orkest o.l.v. Patrick v.d. Linden. In het (begeleidings)strijkers-ensemble Che-Vanno is Chloë eerste violiste. In 2015 won ze de tweede prijs op het Prinses Christina concours (regio oost) en mocht zij vervolgens naar de Dag van de Genomineerden in Den Haag. In 2019 ontving ze de publieksprijs van de Vrienden van Artez. Chloë wordt regelmatig gevraagd als gast-violiste en heeft gespeeld op vele bekende podia, zoals Het Concertgebouw in Amsterdam, Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Met koren en verschillende orkesten heeft zij in binnen- en buitenland gespeeld waaronder in Frankrijk, Spanje, Israël en Canada. In april 2017 bracht ze haar eerste soloalbum uit voor viool en piano. Ook is Chloë werkzaam als viooldocente. Ze geeft privé-leerlingen les bij Globe Centrum voor Kunst en Cultuur in Hilversum.

Jorrick Simmes (1996) begon op zijn vijfde viool te spelen op de muziekschool Oost-Gelderland in Doetinchem. Na drie jaar begon hij op dezelfde muziekschool ook met pianolessen.
In 2005 werd hij toegelaten tot de Jong Talentklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hier volgde hij vioollessen bij Koosje van Haeringen. Na acht jaar kreeg hij les van Aimée Broeders. In 2014 begon Jorrick zich meer toe te leggen op de piano en kreeg hij les bij Frank Peters. Na een jaar de vooropleiding te hebben gevolgd studeerde hij in 2019 af op het ArtEZ Conservatorium in Zwolle bij Sepp Grotenhuis.