Toggle menu
Terug naar overzicht

Symfonieorkest Bellitoni o.l.v. Jurjen Hempel

Voor het eerst komt Symfonieorkest Bellitoni naar het Muziekcentrum van de Omroep, met een majestueuze Mahlersymfonie op de lessenaar. Onder leiding van vaste dirigent Jurjen Hempel wordt zijn Zevende uitgevoerd, na succesvolle uitvoeringen van zijn Tweede, Derde en Zesde Symfonie in de afgelopen jaren. Voor de pauze klinkt een andere Zevende symfonie, een van de grootste meesterwerken uit de klassieke periode: Schuberts Unvollendete.

Bellitoni
Bij het amateurprojectorkest Bellitoni staan twee dingen hoog in het vaandel: samen met heel veel plezier muziek maken en een zo hoog mogelijke kwaliteit zien te bereiken. Het orkest bestaat uit vergevorderde amateurs en viert in 2019 het 40-jarige bestaan. Binnen een tijdbestek van circa anderhalve maand wordt een concertprogramma podiumrijp gemaakt en uitgevoerd. Het enthousiasme en de gedrevenheid van alle orkestleden komt tot uiting in het hoge niveau van de concerten, waardoor het orkest zich een prominente plaats verworven heeft binnen het amateurcircuit van Nederland.
Jurjen Hempel is sinds november 2009 de vaste dirigent van Symfonieorkest Bellitoni

Mahlers Lied der Nacht
De Zevende Symfonie van Mahler hoor je niet iedere dag in de concertzaal. Het is een uitgebreide, vijfdelige symfonie met grote bezetting en volop afwijkende instrumenten als mandoline en gitaar.
Het is een grillig werk en vanwege zijn nachtelijke sfeer en spookachtige geluiden (de delen 2 en 4 kregen de naam Nachtmusik en het Scherzo kreeg de aanduiding Schattenhaft, schaduwachtig) wordt de symfonie ook wel Lied der Nacht genoemd. In oktober 1909 was het Gustav Mahler zelf die het Concertgebouworkest in de Nederlandse premiere van zijn Zevende symfonie leidde. Volgens de beroemde dirigent Gustavo Dudamel is het is een kosmische symfonie een symfonie van alles, van chaos tot glorie, van sarcasme tot tederheid, van een treurmars tot een tango; het is een werk van zowel perfecte vormgeving als grote emoties.