Toggle menu
Terug naar overzicht

The Armed Man / A Mass For Peace van Karl Jenkins

NB zie ook het concert op 10 november

Begin 21e eeuw componeerde Karl Jenkins het koorwerk ‘The Armed Man A Mass For Peace, een werk dat daarmee een gepaste muzikale vertolking is voor de 100-jarige herdenking van het einde van WO-I. Mede door de videofragmenten die gedurende de hele Mass vertoond worden is het geheel een indrukwekkende uitvoering. Binnen twee decennia is het werk zeer geliefd geworden bij zangers en toehoorders en behoort inmiddels tot de meest uitgevoerde eenentwintigste-eeuwse composities. The Armed Man is een eigentijdse compositie en is voor een breed publiek toegankelijk.

Karl Jenkins (1944) is een Welsh componist en maakte vroeger deel uit van de jazz- en rockformatie Soft Machine. Behalve componeren speelt hij o.a. saxofoon, hobo en piano.

Uitvoerenden zijn het koor COV Excelsior en Harmonieorkest Prinses Irene, beide uit Huizen, i.s.m. zangsolisten en muezzin.

Harmonieorkest Prinses Irene
Het harmonieorkest is op 1 augustus 1945 opgericht door een fusie van twee Huizer orkesten, De Eendracht en Prinses Juliana. Destijds alleen een orkest met 45 leden. Tegenwoordig heeft de vereniging zon 150 leden, spelend in 5 onderdelen.
Onder leiding van dirigent Joop Boerstoel speelt het orkest in de hoogste divisie van het KNMO. Het repertoire is gevarieerd, van typische concourswerken tot musicalarrangementen, koor- en popmuziek, swing en modern repertoire. Het orkest gaat graag uitdagingen aan een geeft meerdere concerten per seizoen. Het traditionele nieuwjaarsconcert met steeds een verrassend thema en ook optredens met bekende nationale en regionale artiesten. Veelbesproken samenwerkingen met o.a. het Willem Breuker Kollektief, Amira, Ernst Daniel Smit, The Ramblers, Tim Kliphuis, Eric Vaarzon Morel e.v.a.

COV Excelsior
COV Excelsior is vanaf haar oprichting op 4 juni 1919 al bijna 100 jaar als koor actief in Huizen. Eerst als Christelijk Gemengde Zangvereniging "Excelsior" had het koor een gemengd repertoire waarmee aan menig concours en korenfestival werd deelgenomen. Later groeide de belangstelling voor klassieke muziek en avondvullende oratoriumwerken zoals de Schoepfung van Haydn en werd de naam gewijzigd in Christelijke Oratoriumvereniging "Excelsior". Onder leiding van diverse dirigenten is het koor gegroeid in muzikale kwaliteit en ambitie. Vooral met werken uit de barok, klassieken en romantiek heeft Excelsior minimaal eenmaal per jaar vele succesvolle concerten mogen geven in samenwerking met professionele solisten en symfonische orkesten. Het is logisch dat de meeste daarvan in Huizen plaatsvinden, soms wordt uitgeweken naar de Grote Kerk van Naarden of wordt in samenwerking met andere koren van dirigent Toon de Graaf een concert tweemaal uitgevoerd en is het tweede concert dan in b.v. de Grote Kerk van Gorinchem. De uitvoeringen van The Armed Man zijn de eerste concerten in samenwerking met een harmonieorkest.