Toggle menu
Terug naar overzicht

Naardens Kamerorkest o.l.v. Jeppe Moulijn

Het Naardens Kamerorkest maakt een muzikale road trip door Scandinavie. Het concert begint in Kristiania (Oslo), de geboorteplaats van Svendsen. In het Akershus Fortress in Oslo hoort u ouverture Zorahayda. Gevolgd door het Svenska Teatern, het Zweeds theater in Helsinki voor de Suite Pelleas et Melisande van Finlands bekendste componist Sibelius. De muzikale reis wordt afgesloten met de Tweede symfonie van Svendsen die wordt gezien als het toppunt van zijn oeuvre.

De toegangsprijs is inclusief programmaboekje.
NB: Met kortingscode betalen donateurs een aangepast tarief van € 15,-

Over Zorahayda van Svendsen:
Muren gedecoreerd met pleisterwerk zo fijn als kant, Arabische hoefijzerbogen, plafonds van cederhout, binnenpleinen met kabbelende fonteinen en betoverende tuinen… Dit ommuurde Alhambra-paleis in Granada (Spanje) was het hemelse paradijs volgens Washington Irving, en de inspiratiebron voor Svendsen’s meeslepende Legende Zorahayda.

Hoe heerlijk zou het zijn om dit dertiende-eeuwse complex bijna helemaal voor jezelf alleen te hebben… Dat gevoel overkwam Svendsen resulterend in de compositie Zorahayda, een hervertelling van een Moorse legende over liefde, magie en religieuze conflicten.

Zorahayda werd alom geprezen en werd tijdens zijn leven een van de meest populaire werken van Svendsen. De krant Dagbladet in Oslo beschreef in 1880 het werk als ‘een van de meest gracieuze en meest poetische die een hedendaagse componist ons heeft gegeven’. Zijn uitvoering van het werk in Kopenhagen in het najaar van 1882, heeft er mede toe geleid dat hij werd benoemd tot muziekdirecteur van het Royal Danish Theatre het volgende jaar.