Toggle menu
× Sluit venster
Terug naar overzicht

Uniek Theaterorgel Film-begeleidingsconcert met organist Donald Mackenzie

Het Pierre Palla Concertorgel is ook een Theaterorgel. Met dit soort orgels werd in de jaren ’20 van de vorige eeuw menige zwijgende film van muzikale begeleiding voorzien.

Donald MacKenzie wordt beschouwd als een van de grootste theaterorganisten van Europa. Hij is al dertig jaar de vaste bespeler van het Compton-orgel in het première­theater Odeon Leicester Square in Londen, waar hij ook vele malen voor de Engelse koninklijke familie heeft mogen spelen. Hij is daarnaast een befaamd concertorganist. Zijn reputatie als de nestor van het begeleiden van zwijgende films heeft ervoor gezorgd dat hij regelmatig de wereld afreist om zijn kunsten te vertonen. In Tuschinski voorzag hij regelmatig Laurel & Hardy films van muziek.

Wegens succes vervolgd

Vorig jaar bespeelde hij het Pierre Palla Concertorgel voor het eerst als theaterorgel bij de begeleiding van zwijgende films. Dat was een groot succes.
Wederom begeleidt hij met zijn ongeëvenaard talent deze keer weer unieke films op ons beroemde orgel: films van puur Nederlandse bodem, voor wat betreft locaties, opnamen en productie, uit de collectie van Peter Kok. De novelle Carmen van Prosper Mérimée, waarop Georges Bizet zijn opera Carmen heeft gebaseerd, heeft voor de hoofdfilm ook gediend als verhaal/uitgangspunt:

Een Carmen van het Noorden (1919)
Deze film, geproduceerd door Filmfabriek Hollandia, was het hoogtepunt van de Nederlandse filmindustrie en toont ondermeer een aantal unieke beelden van het Amsterdam van toen. In de hoofdrol de toen zeer bekende filmster Annie Bos.

Voor de pauze ziet u een aantal korte (Nederlandse) films:

***Mijntje en Trijntje in Zandvoort (1913) ***
met wederom Annie Bos in de hoofdrol.

Een Fransch Heertje zonder Pantalon in Zandvoort (1905)
de oudst bewaard gebleven Nederlandse film.

En een zwijgend Polygoon Journaal
Als het stormt in IJmuiden (1928)
De films worden toegelicht door theater- en filmmaker Michael Helmerhorst.

Met dit unieke filmprogramma in Studio 1 van het MCO brengt hij ons met zijn prachtige begeleiding terug naar de tijd van de zwijgende film, naar het vermaak en de sensatie van een eeuw geleden, de opkomst van film.
Bij de ticketprijs is een pauzedrankje inbegrepen.