Toggle menu
× Terug naar concertkalender
« Vorig bericht Terug naar overzicht Volgend bericht »

Feestweek Pierre Palla Concertorgel 10-14 december

Een opmerkelijk project dat zich de afgelopen jaren in ons gebouw vrijwel onzichtbaar voor het publiek heeft afgespeeld, is de restauratie het grote concertorgel in Studio 1. (Lees meer over het orgel elders op deze website).

De restauratie van het instrument en herbouw door Orgelmakerij Pels & Van Leeuwen in ’s-Hertogenbosch is nu gereed en het is tijd voor feest!

Op dinsdag 10 december wordt het orgel in gebruik genomen in aanwezigheid van de burgemeester van Hilversum. Op de feestelijke avond wordt het instrument voor het eerst in het openbaar bespeeld door organist titulair Patrick Hopper, aansluitend aan de presentatie van de monografie, waarin de complete geschiedenis en documentatie van dit orgel is opgenomen.

De ingebruikname wordt op 12 december gevolgd door een optreden van de vooraanstaande Engelse organisten Simon Gledhill en Richard Hills, op donderdag 12 december. Dit concert wordt op 3 januari 2020 door de AVROTROS op Radio 4 uitgezonden.

Op zaterdag 14 december zijn er twee activiteiten: overdag een Open Dag waar bezoekers achter de schermen kunnen kijken. ’s Avonds om 20.00 uur is er een concert, waar Patrick Hopper het magistrale instrument als klassiek solo-instrument zal  in het Concert voor orgel, strijkers en pauken van Francis Poulenc. Hij wordt begeleid door het Goois Symfonie Orkest onder leiding van Ali Groen met medewerking van Jens Meijers, slagwerk. Daarnaast klinkt het orgel als begeleidingsinstrument (als een compleet orkest) tijdens Janneke van Prooijens vertolking van het romantische Vioolconcert in e klein, opus 64 van Felix Mendelssohn-Bartholdy.

Alle activiteiten van de feestweek staan in de Concertagenda.

De Stichting Pierre Palla Concertorgel heeft Patrick Hopper aangesteld als organist titulair. Hopper studeerde piano en orgel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en slaagde met onderscheiding. Ook in Engeland volgde hij een orgelopleiding, is ‘Fellow of the Royal College of Organists’ en treedt regelmatig op in Engeland.
Er is door de Stichting Pierre Palla Concertorgel een programmacommissie ingesteld die de concerten en andere activiteiten rond het orgel gaat organiseren. Naast enkele gebruikelijke theaterorgelbespelingen wordt ook aandacht besteed aan andere orgelmuziek dan het theaterorgelrepertoire en aan de ontwikkelingen in de hedendaagse muziek.