Toggle menu
× Sluit venster
« Vorig bericht Terug naar overzicht Volgend bericht »

Speeltafel Pierre Palla Concertorgel aangekomen

Na 15 jaar is de speeltafel van het voormalige AVRO Concertorgel terug in Hilversum. Van 1936 tot 2004 stond dit instrument in de AVRO-studio. Het werd jarenlang bespeeld door Pierre Palla, de vaste organist van de AVRO. Na verkoop van de studio werd het orgel in 2004 uit de studio verwijderd en opgeslagen in Utrecht. In 2013 werd een stichting opgericht om het orgel te laten herbouwen in Studio 1. Als eerbetoon aan Pierre Palla gaf de stichting het orgel de naam Pierre Palla Concertorgel.

De gelijknamige stichting werd eigenaar van het orgel, dat een rijksmonument is, en liet het grondig restaureren door Orgelmakerij Pels & Van Leeuwen in ’s-Hertogenbosch. De afgelopen maanden is het orgel door de orgelmakerij in Studio 1 opgebouwd. Op donderdag 20 juni werd de gerestaureerde speeltafel naar ons muziekcentrum getransporteerd. Stichtingsbestuur, adviseurs en vertegenwoordigers van het muziekcentrum, het Rijk en de gemeente namen de speeltafel na de laatste handelingen met veel vreugde in ontvangst.

De speeltafel is in de jaren dertig ontworpen door de architecten van het AVROcomplex, Merkelbach en Karsten. Pels & Van Leeuwen reataureerden het orgel de afgelopen tijd onder advies van diverse deskundigen. De houten constructie is hersteld en de bijzondere fineerlagen van gemoesteerde esdoorn (Bird’s Eye) zijn gerestaureerd en voor een belangrijk deel opnieuw aangebracht in enkele tinten en afgewerkt in hoogglans. Daarnaast zijn de klavieren, de presets en de registerlabels hersteld en herplaatst. In de speeltafel is een nieuwe digitale tractuur van het Amerikaanse fabrikaat Uniflex aangebracht. De intonatie van het orgel (op stemming brengen) vraagt de komende maanden nog aandacht. Na een enkele try-out wordt het legendarische orgel op 10 december 2019 officieel in gebruik genomen, waarna het in die week tijdens diverse concerten in allerlei combinaties zal worden gedemonstreerd.

Pierre Palla muziekorgel

foto Arie den Dikken