Toggle menu
× Sluit venster
« Vorig bericht Terug naar overzicht Volgend bericht »

Succesvolle Monumentendag met véél orgelklanken

Open Monumentendag op zaterdag 8 september in het MCO was drukbezocht. De activiteiten die dag maakten onderdeel uit van Toekomst van Toen. In het Gooi waren dit jaar vier kerken plus het MCO uitgelicht, waaraan de provincie Noord-Holland de restauratie heeft ondersteund.
In Studio 2 werd ’s middags in de vorm van een Pop-up kerk een trendpresentatie gegeven over Het Nieuwe Kerken.

Meer dan 100 mensen namen deel aan de orgelrondleidingen; ze kregen in Studio 2 een door bouwer Peter Koppe gemaakte korte film, met muziek uit 1958 van Pierre Palla aan het orgel. Er werden beelden en teksten getoond van de geschiedenis van het orgel en van de restauratie. Vervolgens mochten de bezoekers in Studio 1 naar de orgelkamers en balgenkamer. Peter van Rumpt, Peter Koppe en Arie den Dikken van de Stichting Pierre Palla concertorgel gaven daar uitleg.

De rondleidingen eindigden in Studio 5, waar het Trivento orgel (zie foto) van Pels & Van Leeuwen orgelbouwers speciaal voor Open Monumentendag was opgebouwd. Klaas Hoek bespeelde het bijzondere instrument en Peter van Rumpt vertelde over de achtergronden van het instrument en vooral de ontwikkeling ervan met kunstenaar Horst Rickels. Klaas Hoek lichtte de bijzondere geluidseffecten toe, die met dit instrument kunnen worden gerealiseerd.

De trap op naar het orgelhuis

De trivento van dichtbij

Opnames voor radio4.nl

Van de dag zijn diverse opnames voor NPO Radio 4 gemaakt, de linkjes volgen later deze week.