Toggle menu
× Sluit venster
« Vorig bericht Terug naar overzicht Volgend bericht »

Tentoonstelling: Componisten in Oorlogstijd

9 t/m 30 januari 2020

Een vergeten geschiedenis komt tot leven
In de maand januari organiseert de Leo Smit Stichting samen met Muziekschatten in ons gebouw een tentoonstelling over een deel van de Nederlandse muziekgeschiedenis dat maar weinig wordt verteld. Door verhalen, brieven, foto’s, manuscripten en (natuurlijk!) muziek maakt de bezoeker kennis met – bijna – vergeten componisten, waarvan Leo Smit er één was, die in de jaren ’20 en ’30 vanuit Duitsland waren gevlucht naar het “veilige” Nederland. Velen van hen kregen al snel compositie-opdrachten, vaak voor de radio.

Nederland kende in die jaren een bloeiend muziekleven. Componisten als Géza Frid en Rosy Wertheim hadden een internationale carrière, koordirigent en componist Israël Olman was geliefd bij duizenden zangers. Max Vredenburg en Hans Lachman componeerden muziek bij films, in het Concertgebouw klonken composities van Henriëtte Bosmans en Leo Smit. Nederland was een veilige haven waar buitenlandse vluchtelingen als Franz Weisz en Hans Krieg een nieuw leven opbouwden. Voor veel vluchtelingen was de radio in Hilversum een welkome opdrachtgever in moeilijke tijden. Ze componeerden muziek voor hoorspelen en arrangeerden muziek voor radio-ensembles. De Tweede Wereldoorlog maakte een abrupt einde aan soms pas ontluikende, soms glansrijke muzikale carrières. Joodse radiomedewerkers werden massaal ontslagen. Onder hen Dolf Karelsen, die in 1941 nog hoopvol de Victory March componeerde, maar zelf de oorlog niet overleefde. Isja Rossiçan, geboren in Vilnius, vluchtte in 1933 naar Nederland, waar hij een baan kreeg bij de VARA. Hij vluchtte opnieuw en werd na de oorlog muziekregisseur bij de radio.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 9 t/m 30 januari 2020 op de eerste verdieping van de entreehal.
Geopend: ma t/m vrij 8.00 – 20.00

De tentoonstelling wordt georganiseerd door de Leo Smit Stichting en Muziekschatten en financieel mogelijk gemaakt door Stichting Maror, Stichting Levi Lassen, de Gemeente Hilversum en het Ministerie van OCW.

Voor meer informatie over het project: www.forbiddenmusicregained.org / www.leosmit.nl