Toggle menu
× Sluit venster
Terug naar overzicht

Het Goois Symfonie Orkest speelt Sibelius, Beethoven en Svendsen

Het zomerconcert van het Goois Symfonieorkest is een muzikale reis die begint in het Finland van Sibelius en via het Duitsland van Beethoven terugvoert naar Scandinavië, naar het Noorse landschap van Svendsen.

Het openingswerk is de dramatische ouverture tot de ‘Scènes historiques I, Op. 25’ die Sibelius al in 1899 schreef. Een spannend werk, waarin Sibelius krachtige akkoorden en levendige ritmes afwisselt met lyrische melodieën.

Daarna volgt Beethovens prachtige derde pianoconcert in C mineur. Een stormachtige, romantische compositie met een donker, broedend eerste deel, een romantisch zangerig middendeel en een vurige finale. Bijzonder is dat Beethoven het orkest een meer prominente rol geeft dan gebruikelijk bij een soloconcert. Het is voor het eerst niet uitsluitend dienstbaar aan de solist, maar een gelijkwaardige partner, waardoor het concert een bijna symfonische allure krijgt. Vandaag de dag wordt het nog steeds beschouwd als een hoogtepunt van de klassieke muziek. De prijswinnende jonge Spaanse pianiste Carmen Sánchez Labrador zal de virtuoze solopartij voor haar rekening nemen.

Na de pauze volgt de tweede symfonie van Svendsen. Hij was een meester in het verbeelden van de Scandinavische muzikale tradities en landschappen. In zijn tweede symfonie klinken lyrische en pastorale passages met herkenbare volkswijsjes, maar er zijn ook indrukwekkende momenten met veel drama. De symfonie werd voor het eerst uitgevoerd op 21 maart 1876 in Leipzig, Duitsland. Svendsen dirigeerde zelf het Gewandhausorkest tijdens deze première. Het publiek was enthousiast, alleen Richard Wagner niet; die vond Svendsen’s muziek maar ouderwets. Terecht of niet, het is in elk geval nog steeds een van de meest geliefde werken van deze Noorse componist.

Het orkest staat weer onder de bekwame leiding van maestro Joost Geevers.
Bij het concert is een drankje inbegrepen.

Zondag 16 juni 2024
15:00, MCO, Heuvellaan 33, Hilversum
Programma:
Sibelius: Scènes historiques op.25 – ouverture
Beethoven: Pianoconcert Nº3 – Carmen Sánchez Labrador, piano
Svendsen: Symfonie Nº2

Op onze website staat meer informatie, houd hem in de gaten: www.gooissymfonieorkest.com