Toggle menu
× Sluit venster

Pierre Palla Concertorgel

Voor meer informatie over het orgel en activiteiten zie de website van de stichting.

Een opmerkelijk project in de geschiedenis van het Muziekcentrum van de Omroep is het plaatsen van een groot concertorgel in Studio 1. Het gaat om het orgel dat in opdracht van de AVRO werd gebouwd en vanaf 1936 in AVRO studio 1 beroemd werd door de bespelingen van Pierre Palla. De carrière van Pierre Palla (1902-1968) begon in het Amsterdamse Tuschinski-theater, waar hij pianist was in het theaterorkest van Max Tak, en bespeler van het Tuschinski-orgel. Van 1931 tot 1967 werkte hij zonder onderbreking voor de omroep en vanaf 1936 onder meer als solist op het AVRO-concertorgel.

Eén van de grootste theaterorgels

Het Pierre Palla Concertorgel is een rijksmonument en bestaat uit een imposante speeltafel en twee orgelkamers vol pijpwerk, slagwerk- en percussie-instrumenten, en bijzondere componenten als een brandweerbel, de tamtam, Chinese gong, regengeluiden, vogelgeluiden en kerkklokken. Het orgel is een van de grootste originele theaterorgels van Nederland en een van de best bewaard gebleven exemplaren van Europa. De stichting Pierre Palla Concertorgel heeft met een groep deskundigen, adviseurs en medewerkers van het Muziekcentrum van de Omroep dit instrument een plaats gegeven in Studio 1, daar waar ooit ruimte was gereserveerd voor een concertorgel, en weer tot klinken gebracht. Het orgel was vervuild met asbest en lag jarenlang in onderdelen opgeslagen in een oude loods. Voor restauratie, herbouw en gebruik zijn middelen gezocht bij Rijk, provincie en gemeente Hilversum, bij fondsen, bedrijven en sponsors. Eind 2019 is het concertorgel in het MCO in gebruik genomen.

Stichting Pierre Palla concertorgel

De stichting laat dit unieke instrument voor een breed publiek functioneren door het organiseren van concerten door internationale musici die een zeer breed repertoire presenteren met veel ruimte voor solisten en bijzondere cross-over combinaties. De concertagenda is hier te vinden en op deze MCO website. In samenwerking met Centrum voor Kunst en Cultuur en het MCO wordt het orgel ook gebruikt voor begeleiding van slapstickfilms die gemaakt worden door leerlingen van de basisscholen.
Het kostbare instrument is per dagdeel te huur voor opnames en begeleiding van ensembles. Hiervoor kan via het MCO info@MCO.nl of rechtstreeks met de stichting info@pierrepallaconcertorgel.nl contact worden opgenomen. Het emailadres van de Stichting kunt u ook gebruiken voor al uw overige vragen.