Toggle menu

Geschiedenis

 

De geschiedenis het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), begint in 1929. In dat jaar verhuisde de VARA vanuit Amsterdam naar een royale villa in Hilversum.

Van VARA-studio tot Muziekcentrum van de Omroep
De aanbouw van een heuse radiostudio, 1931, werd volledig bekostigd door leden met de actie ‘Geef ons uw kwartje’. Voor de opening van deze studio trokken meer dan 125.000 trotse leden in optocht langs de studio, de oudste studio in Nederland die voor radiodoeleinden werd gebouwd. In de jaren ’50, ’60 en ’90 van de vorige eeuw volgden verschillende uitbreidingen en werd onder andere een uitwaaierende concertzaal (Studio 1) toegevoegd en in de jaren ’90 een nog grotere concertstudio (Studio 5, de vaste repetitie- en opnamestudio van het Radio Filharmonisch Orkest). In totaal kent het complex 11 studio’s en verschillende kleinere ruimtes.

Begin jaren ’90 vertrok de VARA naar het Media Park en werden de radio-ensembles, die dringend behoefte hadden aan eigen repetitie- en opnamefaciliteiten, hier gehuisvest. Het Muziekcentrum van de Omroep was geboren.

 

Muziekcentrum

Na een grondige verbouwing onder auspiciën van ‘De Architecten Cie.’ werd het complex in 1995 de thuisbasis voor de klassieke radio-orkesten, het Metropole Orkest, het Groot Omroepkoor en de Muziekbibliotheek van de Omroep. Voor ieder ensemble werd een vaste studio geschikt gemaakt, inclusief up-to-date opnamefaciliteiten en de modernste akoestische voorzieningen. Van de oorspronkelijke villa is alleen de eerste radiostudio, de huidige Studio 2, bewaard gebleven. In het interieur herinneren verschillende ornamenten aan de roemruchte omroepgeschiedenis van dit pand.

Bekijk onze Facebookpagina voor meer foto’s uit onze geschiedenis.