Toggle menu
× Sluit venster

Bewoners

Het Muziekcentrum van de Omroep heeft een roemrijk verleden. Het begon in 1929 toen de VARA haar intrek nam in een villa op het hoogste punt van Hilversum, aan de Heuvellaan. Al snel daarna werd de villa uitgebreid met een radiostudio (studio 2, 1931) inclusief toren, de eerste radiostudio van Nederland.
Sinds 1995 is het Muziekcentrum van de Omroep hier gevestigd en huisvest het het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor, het Metropole Orkest en Globe, Centrum voor kunst en cultuur. Ook kennen vele amateurgezelschappen in het MCO hun vaste repetitie- en/of concertruimte.

Radio Filharmonisch Orkest

Het Radio Filharmonisch Orkest werd in 1945 opgericht door Albert van Raalte. Het orkest werd nadien geleid door achtereenvolgens Paul van Kempen, Bernard Haitink, Jean Fournet, Willem van Otterloo, Hans Vonk, Sergiu Comissiona, Edo de Waart en Jaap van Zweden. In het seizoen 2012-2013 is Markus Stenz aangetreden als chef-dirigent. De Amerikaanse dirigent James Gaffigan is vaste gastdirigent sinds het seizoen 2011-12. Onlangs tekende hij bij tot einde seizoen 2022-2023.

Website

RFO Foto Simon van Boxtel

 

Groot Omroepkoor

Het Groot Omroepkoor, opgericht kort na de Tweede Wereldoorlog, is het enige koor in Nederland dat het grote koor-symfonische repertoire op professionele wijze uitvoert. Het koor is nauw verbonden met de Nederlandse Publieke Omroep. Het merendeel van de concerten vindt plaats in de omroepseries NTR ZaterdagMatinee, AVROTROS Vrijdagconcert en Het Zondagochtend Concert.

WEBSITE

Metropole Orkest

Het Metropole Orkest deelde het podium met grootheden als Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Brian Eno, Pat Metheny, Stan Getz, Bono en Steve Vai. En begeleidt hedendaagse talenten als Snarky Puppy, The Opposites, Laura Mvula of Gregory Porter. Het Metropole Orkest is hét professionele pop- en jazzorkest ter wereld en heeft een voortrekkersrol.

WEBSITE

Globe, centrum voor kunst en cultuur

De Coöperatieve Vereniging Globe ckc is een vereniging waarin gediplomeerde, professionele docenten als zelfstandige ondernemers met veel enthousiasme lessen verzorgen voor jong én oud in bijna alle culturele disciplines: muziek, dans, theater, musical, beeldende vorming en fotografie & animatie.

WEBSITE

Muziekverenigingen

Naast de professionals van het Radio Filharmonisch Orkest en het Metropole Orkest is het MCO ook de vaste repetitie- en concertlocatie van vele amateurgezelschappen, waaronder:

dB mediagroep

Een full service audiovisueel dienstverlener voor publieke en commerciële omroepen voor alle facetten van het radio maken.

WEBSITE