Toggle menu
× Sluit venster
« Vorig bericht Terug naar overzicht Volgend bericht »

Muziekbibliotheek krijgt nieuwe toekomst.

Een van grootste muziekbibliotheken van Europa krijgt nieuwe toekomst.

Duizenden muziekschatten verborgen in de kelder van het Muziekcentrum van de Omroep liggen klaar om ontdekt te worden. Originele bladmuziek van Toon Hermans en Harry Bannink, moderne componisten als Hans Eissler en Louis Andriessen maar ook originele arrangementen van The Ramblers of het VARA Dansorkest worden dankzij een subsidie van het Ministerie van OCW ontsloten. ‘Met het bieden van een nieuwe toekomst aan de muziekbibliotheek versterkt de Stichting Omroep Muziek de ambitie van de publieke omroep in het ontsluiten van kunst & cultuur voor iedereen,’ zegt directeur Roland Kieft van de SOM.

 ‘Met het mede door de gemeente Hilversum gemaakte plan en de financiële toezegging van het Ministerie van OCW is het nu mogelijk om deze grootse muziekbibliotheek te catalogiseren, ontdubbelen, te selecteren en digitaliseren. Deze nationaal en internationaal erkende muzikale schatkamer zal dan in 2020 voor iedereen digitaal toegankelijk zijn. Amateurmusici, jong toptalent en volleerde meesters, maar ook ons eigen Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor kunnen in de collectie iets van hun gading vinden, ’ aldus een zeer trotse Kieft. ‘Met de ten behoeve van radio- en televisieprogramma’s gecomponeerde muziek, heeft de collectie tevens grote omroephistorische waarde.’

De meest omvangrijke muziekbibliotheek van Europa was als gevolg van bezuinigingen sinds 2013 niet meer toegankelijk. De historische waarde en het gebruik van de enorme bladmuziekcollectie mocht niet verloren gaan. Daarover was iedereen het eens. Een rondleiding van liefhebbers door de bibliotheek geïnitieerd door de wethouder van cultuur was de start van een intensieve lobby om deze unieke muziekcollectie te ontsluiten.

De Stichting Omroep Muziek heeft in samenwerking met de gemeente Hilversum een plan voorbereid voor een nieuw toekomstperspectief van de muziekbibliotheek. Dankzij de toekenning van een substantieel subsidiebedrag van het Ministerie van OCW kan de Stichting Omroep Muziek in samenwerking met partners de muziekbibliotheek medio 2020 ontsluiten.

De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger van cultuur is verheugd over de ontsluiting van de muziekbibliotheek. ‘Als je met eigen ogen ziet wat er door componisten met de hand geschreven bladmuziek ligt, dan is dit een buitengewoon indrukwekkende collectie aan muziek. Wij waren het als Mediastad aan onze stand verplicht om deze schat aan muziek boven water te tillen. Ik ben heel blij dat alle gemeentelijke energie die hier in is gestopt tot dit resultaat heeft geleid.’